Γειά σας! Είμαι η Άντα από το www.newsweetsontheblog.wordpress.com ασχολούμαι με τα διακοσμητικά μπισκότα εδώ και αρκετό καιρό. Όλα ξεκίνησαν όταν έμεινα στο σπίτι για να φροντίσω τα μικρά μου.
Γραφίστρια, στην προηγούμενη ζωή μου, αγαπώ το χρώμα και το σχέδιο και το αναζητώ παντού. Ψάχνοντας δημιουργική διέξοδο μέσα από την κουζίνα του σπιτιού μου, έπεσα πάνω στα διακοσμητικά μπισκότα. Τον τελευταίο χρόνο δημιούργησα αυτό το blog προκειμένου να μοιραστώ μαζί σας το πάθος μου για την διακοσμητική ζαχαροπλαστική. Περάστε μία βόλτα, ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον.
Γραφίστρια, στην προηγούμενη ζωή μου, αγαπώ το χρώμα και το σχέδιο και το αναζητώ παντού. Ψάχνοντας δημιουργική διέξοδο μέσα από την κουζίνα του σπιτιού μου, έπεσα πάνω στα διακοσμητικά μπισκότα. Τον τελευταίο χρόνο δημιούργησα αυτό το blog προκειμένου να μοιραστώ μαζί σας το πάθος μου για την διακοσμητική ζαχαροπλαστική. Περάστε μία βόλτα, ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον.
Σήμερα, μέσα από το φιλόξενο blog της Δώρας, σας δίνω τη βασική συνταγή για τα μπισκότα μου και μερικές ιδέες για να διακοσμήσετε κι εσείς τα δικά σας μπισκότα.
Υλικά για τα μπισκότα (περίπου 30)
- 3-4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει)
- 1 φλ. βούτυρο (225γρ., σε θερμοκρασία δωματίου)
- 2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα πορτοκαλιού
- βανίλια (σκόνη ή έλαιο)
- 1 πρέζα αλάτι
Υλικά για το γλάσο
- 1 ασπράδι
- 1 κ.γ χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. κρεμ ντε ταρτάρ
- ζάχαρη άχνη (όσο πάρει)
- άρωμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
- χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
- διάφορα βρώσιμα διακοσμητικά (προαιρετικά)
Εκτέλεση (για τα μπισκότα)
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° c.
- Υπάρχουν δύο τρόπο να ζυμώσουμε αυτά τα μπισκοτάκια. Ο ένας, ο πολύ απλός, είναι να ζυμώσουμε όλα τα υλικά μαζί, στο μίξερ ή στο χέρι σε ομοιόμορφη, σφιχτή ζύμη. Όμως, έτσι τα μπισκότα μας γίνονται, κάπως πιο σκληρά. Ο άλλος, είναι να βάλουμε τα υλικά λίγα-λίγα, διαδοχικά. Πρώτα, δηλαδή χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα μαζί με το άρωμα, και τέλος ρίχνουμε κούπα-κούπα, το αλεύρι στο οποίο έχουμε πρίν ανακατέψει το αλάτι και το μπέικιν, μέχρι να πάρουμε μία απαλή, αλλά χωρίς να κολλάει στα χέρια ζύμη. Αν θέλουμε ή μας βολεύει, μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 12 ώρες, (όλο το βράδυ π.χ., και να τα ψήσουμε το πρωί). Πάντως μπορούμε κάλλιστα να προσπεράσουμε.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόχαρτο, περίπου σε πάχος 0.4 εκ. Κόβουμε με κουπάτ τα σχέδια που θέλουμε.
- Τα τοποθετούμε σε ταψάκι που είναι στρωμένο με λαδόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 10'-12' αναλόγως του μεγέθους των μπισκότων αλλά και του φούρνου μας. Δεν θέλουμε να παραψηθούν.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά (αρκετές ώρες δηλαδή ή και ακόμη καλύτερα την επόμενη μέρα) και μετά αρχίζουμε τη διακόσμηση!
Εκτέλεση (για το γλάσο)
- Χτυπάμε πρώτα λίγο το ασπράδι με το λεμόνι, το κρεμ ντε ταρτάρ και το άρωμα, αν χρησιμοποιήσουμε. Περίπου 1'-2'.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε την άχνη λίγη-λίγη, θέλουμε να πάρουμε ένα απαλό μείγμα σαν το ζεστό μέλι.
- Χωρίζουμε σε μπολάκια, αν θέλουμε να φτιάξουμε διαφορετικά χρώματα. Προσοχή! Το χρώμα το βάζουμε σταγονίτσα-σταγονίτσα μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή απόχρωση!
Μπορείτε να δείτε την εκτέλεση της συνταγής και σε video στο κανάλι μου στο youtube.
Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές!
Πολύ ωραία παρουσίαση Δώρα, σ' ευχαριστώ πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφή